Metadata, markdown, opendocument, pdf

Alle dine ord bliver fremtidssikre med markdown

Kilde 01-03-17 ~2 minutters læsning · 235 ord

Drop tekstbehandlings-programmerne. De er spild af tid. Gå i stedet over til at bruge markdown-formatet. Det er vejen til at fremtidssikre alle dine ord.

Sådan lyder budskabet fra skribenten bag denne artikel. Og han begrunder det med tre ting:

  1. Vi skriver mere og mere tekst hvert år. Men ingen ved, hvordan teksten skal genbruges.
  2. Selv gratis tekstbehandlere kan blive for gammeldags - og dermed for dyre. Markdown er så simpelt et format, at det altid vil være til at genbruge.
  3. Du bliver endda mere produktiv ved at skrive dine tekster i markdown, påstår forfatteren.

Markdown er dog ikke velegnet til små-skriveri. Det er sagen til personer og virksomheder, der spytter store mængder ord ud. Markdown er også til stor nytte, hvis du ikke selv skaber teksten - men skal redigere det, som andre har skrevet. Af to grunde:

  • Den adskiller langt hen ad vejen indhold fra udseende. Det skaber større fokus på indholdet, samtidig med at du ikke skal bruge en masse tid på at tænke på skrifttyper, marginer m.m.
  • Hvor tekstbehandlere ganske vist viser det færdige resultat - «What You See is What You Get» (WYSIWYG), så er problemet, at den pågældende formatering sjældent er særlig let at overføre til andre formater. Markdown er «Write once, publish anywhere». Tingene skal kun skrives én gang, og den anvendte formatering kan bruges i mange typer af dokumenter, såsom OpenDocument, PDF og HTML, fremgår det af artiklen.